Is online bingo in Nederland toegestaan?

Het bingospel neemt in ons kikkerlandje een bijzondere positie in als het gaat om de regels. Regelmatig zie je advertenties voorbijkomen van clubhuizen die een bingo organiseren. Aan de andere kant lees je af en toe in de media dat er weer een inval is gedaan bij een illegale bingo.

Dat klinkt tegenstrijdig, want mag je nu wel of niet bingo spelen in Nederland?

Wat zijn de regels?

In elke gemeente mag je als vereniging een evenement met een bingospel organiseren. De vereniging moet minimaal 3 jaar bestaan en in de gemeente zijn geregistreerd.

Het moet wel om een gewone vereniging gaan en niet bijvoorbeeld over een vereniging dat alleen bingospellen aanbied. Voor een voetbalclub of handbalvereniging is het doel anders, dus mag het.

De prijzen mogen niet cash worden uitgekeerd, maar in de vorm van natura (producten). Daar is wel een maximumbedrag aan verbonden. Voor een bingoronde is dat € 400,-. Voor de gehele bijeenkomst is dat € 1.550. Bij een fysiek bingospel moet je als vereniging daarnaast ook nog een melding bij de gemeente doen.

Het gaat om de gemeente waarin het bingospel georganiseerd gaat worden. Dit moet je 14 dagen van tevoren doen. Tulpenbingo heeft over dit alles een goed en overzichtelijk artikel over geschreven.

Bingo op het internet is een ander verhaal

De situatie van kansspelen op het internet is vrij complex. Eigenlijk is er geen wetgeving op dit gebied in Nederland. De Wet kansspelen op afstand staat op het punt om behandeld te worden in de Eerste Kamer. Tot die tijd gaat de Kansspelautoriteit er vanuit dat kansspelen, en dus ook bingo, op het internet verboden zijn voor Nederlanders.

Jaar op jaar zijn er strengere criteria vanuit de Kansspelautoriteit gekomen voor buitenlandse aanbieders. Zo mag er onder andere geen iDEAL meer worden aangeboden, geen .nl extensie in de domeinnaam voorkomen en geen Nederlandse taal meer zichtbaar zijn. Voor veel aanbieders van bingospellen was dit teveel van het goede en zij hebben zich terug getrokken van de Nederlandse markt.

Dat betekent helaas dat het aantal online bingo aanbieders voor Nederlandse spelers uitgedund is tot een aantal van nul. Een uitzondering betreffen enkele aanbieders van gratis bingo. Zolang er geen geld of prijzen gewonnen kunnen worden is het toegestaan om bingo op het internet aan te

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *